juliabobeck.blogg.se

Mitt besök på Magasin 3

Publicerad 2014-10-10 18:58:00 i Estetisk kommunikation ,

 
Hej igen!
"Long time no see" men här kommer jag med ett inlägg om vad vi gjorde förra fredagen den 3 oktober. Hela klassen + Annelie och Jennie träffades vid Magasin 3 för att tillsammans gå på en konstutställning. Jag hade inte så höga förväntningar innan vi gick in och förväntade mig inte att det skulle bli så kul som det sen visade sig vara. Så nu har vi fått i uppgift att skriva om ett verk som man fastnade för eller ja, fann intressant på någon nivå. 
 

Lars Nilsson "The triumph of style" -1998
 
På bilden ser ni en ljuskrona med 530 glödlampor och två tomma kostymer. Det som är speciellt med dem är att de ser ut som att det finns människokroppar i dem men man ser snabbt att det saknas huvuden. Jag kan inte svara på varför Lars valde att skapa dem på det sättet men på guide turen fick vi veta att den stående "människan" är en avgjutning av Lars Nilsson och kläderna är hans gamla kostym. Jag antar att han ville sätta sitt eget avtryck på verket. Jag fastnade till största del för verket på grund av den enorma ljuskronan. Jag tyckte från första anblicken att den var sagolikt vacker. Jag har ett stort intresse för skönhet och en av de första tankarna som slog mig var min association till de stereotypiska speglarna med ljusramper runtomkring. Jag tänker på lyx och kostymen som den liggande mannen bär stärker den känslan för mig med tanke på han kostyms mönster. Något vi inte ser i min bild är den andra halvan av konstverket som består av en mer avskalad version. Där får vi se ett bord med 2-3 avgjutningar av människor i mer avslappnade kläder som står runt ett bord medan en av dem sitter på bordet. Ovanför dem hänger en ensam lampa. Jag antar att det ska spegla de olika sidorna av se sociala rankningarna. Men jag måste säga att det inte var något jag la direkt märke till eller fastnade för, dels för att det var mer avsides och inte direkt tydligt ihopkopplat med den andra delen men också för att det var så pass avskalat och enkelt. Jag vidrörde min teori om hur jag tror att Lars tänkte men för att utveckla och förtydliga så skulle jag säga att som jag uppfattade det som att han ville visa upp de stora klyftorna i samhället. 

Walter De Maria "Large rod series: circle/recktangle 13" - 1986

Jag har valt att jämföra Lars verk med två andra verk som också väckte ett ganska stort intresse i mig, så här
kommer det första av dem. Jag fastnade för att det första hade samma sorts uppbyggnad, iallafall den delen med ljuskronan. De ser väldigt olika ut men båda är mer av en dekor än ett platt objekt och innehåller mycket liv men på olika sätt. Jag gillar hur färgen, formerna  och texturen samarbetar med varandra och skapar den där känslan av värme och liv. 
Sol LeWitt "Incomplete open cube 9-6" - 1974
Det andra verket som jag valt att jämföra Lars verk med är Den här kuben som är gjord av Sol LeWitt. Jag skulle nog säga att den påminner mig om den andra halvan av Lars verk som var mer slappt och avskalat. Kuben skulle kunna representera dels bordet i Lars verk men samtidigt hela känslan av de strikta linjerna och tomheten. Jag gillar hur enkel men samtidigt så intressant den är. Det mest intresseväckande med den är att alla linjerna inte är ihopkopplade och får en att fundera kring hur han tänkt och om det har någon speciell betydelse.
 

Om

Min profilbild

Julia

En tjej på 19 år med ett brinnande intresse för foto. Utöver det så älskar jag mode i all dess form. Jag kommer dela med mig av min vardag, tips och funderingar. Helt enkelt en blogg med blandat innehåll. Jag hoppas att ni kommer hit för att stanna och ta del av min lilla bit av cyberrymden. Vi ses och vi hörs!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela